Srbi organizovano obišli grobove u južnom delu Mitrovice

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Velike ili zimske zadušnice. Oko 300 Srba iz severnog dela Mitrovice jutros je na zadušnice posetilo pravoslavno groblje koje se nalazi u južnom delu grada

Srbi su do groblja u južnoj Mitrovici, na kome je oko 90 odsto nadgrobnih spomenika porušeno, stigli organizovano autobusima. Pratnja Kosovske policije je izostala, a incidenata nije bilo.

Organizovan odlazak jedina je prilika da pravoslavni vernici na Zadušnice obiđu grobove svojih najmilijih. Unazad 19 godina isti prizor, porušeni spomenici, oskrnavljeni grobovi.

„Svake godine je sve teže i teže, strašno je težak osećaj kada ne možete da dođete da vidite, a i nema šta da se vidi. Mnogo je teško“, rekla je Dragica Popović, jedna od mnogobrojnih Srba koji su danas obišli ovo groblje.

„Jednostavno, čovek kada dođe ovde, ne može da ne oseti tugu, žalost i jednu nevolju našeg naroda. Nepojmljivo je da danas, u ovo vreme, kad čovek dođe da se pomoli Bogu za pokoj duša, vidi ovakvu nevolju. Moramo da znamo da je svaki grob na Kosovu i Metohiji tapija, kao temelj kuće i moramo da vodimo računa da ne dozvolimo da se ovo ponavlja, nego da se svi zajedno potrudimo i obnovimo ovo groblje“, istakao je protojerej stavrofor Milija Arsović.

Prevoz Srba na Velike zadušnice organizovli su Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica i crkvena opština.

U južnom delu Mitrovice, na srpskom groblju, uništeno je više od 500 spomenika i tamo se Srbi ne sahranjuju od 1999.godine.