Dačić: Zahvalnost Surinamu zbog povlačenja priznanja Kosova

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić zahvalio se zvaničnicima Surinama na odluci o povlačenju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.
"Posebno se zahvaljujem predsedniku i ministarki spoljnih poslova na za Srbiju izuzetno važnoj odluci kojom je Surinam uvažio argumente Srbije kad je reč o problemu Kosova i povukao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova", rekao je Dačić na konferenciji za novinare sa surinamskom ministarkom spoljnih poslova Ildiz Deborom Polak-Beil.
Dačić je, radi pojašnjenja javnosti Surinama, objasnio da je reč o jednostrano proglašenoj nezavisnosti dela teritorije gde "većinu stanovništva čini albanska nacionalna manjina".
"Ako se taj princip prihvati na primeru Srbije odnosno Kosova onda će svaka zemlja na svetu biti ugrožena nekim separatizmom ili secesionizmom", ukazao je Dačić.
Šef srpske diplomatije će sa zvaničnicima Surinama potpisati Sporazum o ukidanju viza, Memorandum o saradnji dva MIP-a i političkim konsultacijama, Sporazum o prijateljstvu dve zemlje i Mapu puta koja će, kako je kazao, definisati naše konkretne korake do 2021. godine u svim oblastima.
"Oblasti su razne, ima ih puno i sveobuhvatne od političke saradnje, obrazovanja, energetike, poljoprivrede, turizma, industrije, informacionih tehnologija, kulture...", pojasnio je Dačić.